Skip to content

Dr. Tom Balchin

Med, Phd, FRSB, az ARNI Institute Alapítója és igazgatója

1997–ben kapott stroke–t, aminek következtében a bal oldala teljesen lebénult.
2001–ben indította el az ARNI–t (Action for Rehabilitation from Neurological Injury), amely egy jótékonysági szervezet a stroke betegek és családtagjaik számára. A szervezet ma is működik és fejlődik. Jelenleg 120 aktív ARNI Istruktorunk van Anglia szerte (és néhány más országban is: Anglia, Írország, Amerika, Ausztrália, Franciaország), betegek és családtagjaik ezreit segítik minden évben.

A saját stroke utáni rehabilitácioja (amelyből az ARNI is kifejlődött) egy innovatív kombinációja volt az önvédelmi sportoknak, a súlyokkal való izomfejlesztésnek és a szellemi/önmenedzselési tréningnek. Ez a hármas kombináció ma már klinikai bizonyítékokon alapuló rehabilitációs módszerként szolgál a stroke betegek optimális fejlődése számára. A stroke után visszanyerte majdnem minden funkcionális mozgásat, megháromszorozta a testi, fizikai erejet és azóta is folyamatosan fejleszti önmagat és a technikájat az elmúlt 20 évben.

A rehabilitáció ideje alatt szerezte meg az első diplomájat és általános iskolában tanított 2 évig. Utána további tanulmányokat folytatott (MA(Ed) és Phd a Goldsmiths College, London) majd három évig kutató/óraadó tanársegéd volt a Brunel Egyetemen, Londonban, majd tanfolyamvezető a Reading Egyetemen.

Megirt egy kézikönyvet (handbook for the field, The Routledge International Companion to Gifted Education) és számos más könyv es tanulmány elkészüléséhez járult hozzá a „kiemelkedő képességek, kreatív agy és stroke rehabilitáció” területén. A legutóbbi könyve a stroke túlélők hatékony és eredményes tréningjéről szól: The Successful Stroke Survivor. A legutóbbi DVD sorozata (7db DVD) pedig bemutatja azokat az innovatív evidenciákon alapuló önsegítő gyakorlati technikákat, amelyet a betegek eredményesen használhatnak felépülésükhöz. Az ARNI karitatív szervezet napi működtetése, felügyelete mellett óraadó tanár az agyi rehabilitáció témakörében több egyetemen, mint Middlesex University, Brunel University and Oxford Brookes University. Továbbá titkára a Királyi Orvosi Társaság, Gyógyászati Szekció Tanácsának (Medicine Section Council at the Royal Society of Medicine), az Egyesült Királyság Rehabilitációs Tanácsának (United Kingdom Rehabilitation Council, UKRC) és az Egyesült Királyság Stroke Fórumának (United Kingdom Stroke Forum Conference Steering Group, Stroke Association). Igazgatója a Stroke Solutions Társaságnak, továbbá tiszteletbeli kutatója az Oxford Brooks Egyetemnek, tagja a Királyi Biológiai Társaságnak (Royal Society of Biology, FRSB).

A nevéhez fűződő szabadalmak:
2015–ben megkapta az „Order of Mercy” kitüntetést 15 éves önkéntes munkájaert stroke betegekkel.
2017–ben „Order of Merit” érdemrendet kapta Grúzia Királyi Házától a nemzetközi rehabilitációban nyújtott szolgálataiért.

Magánemberként eltökélt súlyemelő, fekve nyomó, atléta ( nem versenyző ),aikidó -ban és karate -ban barna öves vagyok, és 3 – ik Dan-os Taekwondo minősitésem van (Grand Master Lee, 8th Dan, jelenlegi Grand Master a nemzetközi Teukgong Moosool Federation, South Korean Special Forces).

SZABADALMAK

2012 1203631.5-ös számú szabadalom -“Neurogripper Bar” Egy többfunkciós súlyemelő rúd hemiplég betegek számára. Világszerte forgalmazza a Watson’s Custom Gym Equipment.

JELENLEGI MUNKÁK & EGYÉB

 Tiszteletbeli senior kutató munkatárs – Oxford Brookes Egyetem (CLEAR Rehabilitációs Egység )
 Kurzusvezető (Funkcionális Rehabilitáció) – ARNI Intézet & Neurológiai Intézet, UCL
 Választott munkatárs – A Biológia Királyi Szövetsége (RSB)
 Igazgató & tanácstag – Rehabilitációs Központ, Aniglia (UKRC)
 Titkár& alelnök – “Technológia az orvostudományban” osztály – Az Orvostudomány Királyi Szövetsége (RSM)
 Önkéntes – Gyógyszerészek Tiszteletbeli Szövetsége (WSA)
 Irányítóbizottsági tag – Egyesült Királyság Stroke Fórum (UKSF)
 Irányítóbizottsági tag – Csoport az Agyi Sérülések Gondozásért (Attend ABI)
 Irányítóbizottsági tag – Együttműködés az Alkalmazott Egészségügyi Kutatások Irányításáért (PenCHLARC)
 Tag – Szerzett Agyi Sérülések Fóruma, Egyesült Királyság (UKABIF)
 Tag – Szerzett Agyi Sérülések Fóruma, Kent (KABIF)

Szakmai tapasztalat

2001-napjainkig Alapító igazgató ARNI Jótékonysági Intézet, Nagy-Britannia (Az idegrendszeri sérülések rehabilitációjának módszere)
2011-napjainkig Igazgató, Stroke Solutions (“Megoldások Stroke esetén”) Surrey
2008-napjainkig óraadó egyetemi tanár, MSc Idegrehabilitáció Brunel Egyetem, Uxbridge
2008-2009 óraadó egyetemi tanár, BSc Klinikai gyakorlat Middlesex Egyetem, Hendon
2007-2008 modulvezető, MEd oktatás Reading Egyetem, Reading
2004-2007 kutatótárs / egyetemi tanár Brunel Egyetem, Uxbridge
1999-2001 tanár, testnevelés & angol nyelv Kent

TANULMÁNYOK

2002 – 2005 PhD Goldsmiths Egyetem (London Egyetem) (témája: Kreativitás a konformitás kulturájában)
2000 – 2001 MA Goldsmiths Egyetem (London Egyetem)
1994 – 1998 BA (Kitüntetéses diploma) Middlesex Egyetem

DÍJAK

2015 The Distinguished Order of Mercy (a “Könyörületesség Rendjének” kitüntetése)
2010 díj “Az agysérülések területén elért fejlesztésekért” (UKABIF)

Galéria

Közösségi oldalaink