Skip to content

Csapóláb (drop foot)

A csapóláb (drop foot/foot drop) jelensége akkor lép fel, mikor az izmok, amik a lábfej emeléséért felelősek, elgyengülnek, és így a lábfejet nem lehet megemelni. A jelenség önmagában nem a kóros állapot, hanem velejárója egy nagyobb egészségügyi problémának, ami származhat izom- vagy ideg sérülésből.

A lábfejemelés háttere

A lábfej emelésének orvosi neve boka dorziflexió (dorzo – felső, flexió – hajlítás), vagyis a boka felső irányú hajlítása. A mozdulatért az anterior tibialis izom összehúzódása felelős (lábfeszítő izom, ami külső térden ered és a belső bokán tapad, összehúzódásával a lábfej emelkedik); az izmot peroneális ideg idegzi be.

Csapóláb tünetei​

Csapóláb esetén, mivel a lábat nem lehet megemelni, a talp nem távolodik el a talajtól, ezért nagyon gyakori a valamilyen mértékű csoszogás. Egyesek ezt önkéntelenül is térdemeléssel igyekeznek kompenzálni, vagyis olyan magasra emelik a lábat járás közben, hogy a lábfej ejtve se érjen le.

Másik jellegzetes tünet, hogy járásnál a talp „csapódik” a földhöz (innen kapta az állapot a nevét), mivel megfelelő izom és idegkontroll nélkül a lábat nem lehet koordináltan lehelyezni lépésnél.

Az is gyakori jelenség, hogy a láb felső része zsibbad, sőt a zsibbadás az alsó lábszár külső felére is kiterjedhet (az ideg-izom lefutást követve).

 

Mi okozhat csapólábat?

Idegsérülés

A lábfejemelésért felelős izmokat az L4-es (vagyis a 4. lumbális/ágyéki csigolyánál eredő) gerincvelői ideg idegzi be. Az L4-es a testben utána számos ágra szakad, amik közül egy a fent említett peroneális ideg is, ami a lábfejelemelésért felelős főizmot, az anterior tibialist idegzi be.

Bármelyik L4-től induló ideg sérülése kommunikációs zavarhoz vezethet az idegek és a lábemelésért felelős izmok között.

Idegnyomódásból származó sérülés

Ha valami hosszabb időn keresztül nyomja az ideget, az az ideg sérüléséhez, elhalásához, kommunikációs problémákhoz vezethet, majd ezek a behatások csapólábként és más járás- és mozgás-problémákként mutatkoznak meg.

Ilyen nyomásból eredő sérülés következhet abból, ha rossz az elhelyezés a kerekesszékben és a váz nyomás alatt tartja a térd és a lábszár idegeit. Vagy az is, ha valaki hosszú ideig fekszik olyan pozícióban, ahol a környezet nyomhatja az idegeket, például egy esés után, vagy kórházi kezelés, műtét utáni lábadozás során.

Egyes esetekben a porckorongsérv is válhat olyan súlyossá, hogy maguk a porckorongok nyomják a gerincvelőből kilépő gerincvelői ideggyököket, például az L4-est, így pedig az összes belőle eredő ideg zavart szenved.


Központi idegrendszeri sérülés (agy, gerincvelő)

Az agy és a gerincvelő irányítja az egész test működését, ezek csatornázzák be és dolgozzák fel az érzeteket, indítják és irányítják a mozgásokat. Ha ezeket a részeket éri sérülés, az általuk irányított kiterjedt területek szabályozása zavart szenved, és mind a mozgató, mind az érző működéseket ellátó idegek károsodása súlyos mozgásszervi zavarként jelentkezhet.

A legkiterjedtebb hatású sérülések esetében mindig a központi idegrendszert éri valamilyen káros behatás. Ilyen sérülés lehet például a

  • Stroke
  • Traumás agy- és gerincvelői sérülés
  • Anoxikus agysérülés
  • Szklerózis multiplex
  • Cerebrál parézis


Izomsérülés / izomrendszert érintő betegségek

Minden olyan állapot, vagy behatás, ami az izmok gyengüléséhez, vagy visszafejlődéséhez vezet, potenciálisan csapólábat is vonhat maga után. Ilyenek például az izomsorvadás, pólió és poszt-pólió szindrómák, amiotrófiás laterálszklerózis (ALS).


Csapóláb kezelése

A lábejtés pontos kezelése attól függ, az egyes esetekben, mi okozza a problémát, de vannak kitételek, amiket a folyamat során figyelembe kell venni.

  • Azonosítani kell és el kell távolítani minden olyan elemet, ami nyomhatja az ideget (a kerekesszék lábrészét például)
  • Védeni kell a lábfejet és a bokát
  • A boka mozgásszabadságát meg kell őrizni
  • A lábfej emeléséért felelős izmokat erősíteni kell
  • A járásbiztonságot növelni kell és megelőzni az eséseket

A gyakorlatban

A láb/lábfej rögzítése sok esetben szükséges, hogy elkerüljék a csoszogást, ami könnyen a boka további sérüléseihez, vagy eséshez vezethet.

Elektromos stimulációs segíthet a zsibbadásban és a terápiában.

A fizikai fejlesztés nélkülözhetetlen. A fejlesztő szakemberek segítenek a láb megerősítésében, nyújtásában, járás javításában. A megfelelő rögzítő eszközök és fejlesztő technikák kombinációjával a páciens egyéni igényeinek és életritmusának megfelelő kezelési tervet kell kidolgozni. 


Kezelési tervért vegye fel a kapcsolatot ARNI trénerével!

Tags:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük