Skip to content

Mozgások visszaszerzése – Botox kezelés

Stroke utáni botox kezelés – nem a szépségért

A botox kezelés ismerős lehet a hírekből és a szépségiparból, de az egészségügyben ugyanúgy, sőt régebb óta használják. Az orvosok mindkét estben a botoxnak ugyanazt a tulajdonságát használják ki: a vegyület gátolja az ideg-izom kommunikációt és így segíti az izmok ellazítását.

Szépségiparban a ráncokért feleős izmokat lazítják el, az egészségügyben pedig az idegrendszeri sérülések és stroke után fellépő spasztikus, bemerevedett izmokat. Bár önmagában, fejlesztés nélkül a botox kezelés nem szünteti meg a problémát, sok esetben éppen ez a kevés hiányozhat, hogy a felépülés elinduljon a jó irányba.

Túlfeszült izmok

Idegrendszeri sérülés és stroke egyik lehetséges következménye, hogy az izmok bemerevednek, spasztikusok lesznek, állandó összehúzódásban ragadnak.

Adott izomcsoportok túlzott megfeszülése pedig gátolja, vagy szűkíti a hétköznapi élethez kellő mozgásokat. Kihívássá teszi a napi aktivitásokat, mint az evés-ivás, öltözködés, mosakodás, személyes higiénia, illetve helyváltoztató képesség: legyen az az ágyból székbe, vagy székből félállás, a járás vagy a lépcsőzés.

A mozgások megkönnyítéséhez az izmok lazítása szükséges, aminek egyik lehetséges módja a botox kezelés.

Hogyan hat a botox?

A sérülés, vagy stroke után spaszticitás és izommerevség azért lép fel, mert az izmok összehúzott állapotban ragadnak és olyan izompárok is összehúzódnak, amik egymással ellentétes mozgásokat akarnak kivitelezni. Ugyan a spasztikusság izomhibának tűnhet, a valódi oka az, hogy az izmok és az idegek kommunikációja zavart szenved.

Amikor a stroke a mozgatókérget és annak kapcsolatait érinti, akkor az idegrendszer gyakran képtelenné válik eljuttatni a parancsokat az izmokig, leállítani az összehúzódási parancsokat, amitől az izom állandó feszülésben marad, vagy összehangolni az egyes izomnyalábok összehúzódást.

A botox (botulinum toxin A) egy idegblokkoló. Az idegsejtek a hosszú nyúlványaikon keresztül (axon) vannak kapcsolatban az izmokkal. Amikor a nyúlványok elérik az izmokat, ott végfácskára válnak, és behálózzák az izom egy részét. Az ideg úgynevezett neuro-transzmitterekkel, átvivőanyagokkal kommunikál az izommal. Ezek olyan kémiai vegyületek, amiket az ideg-izom kapcsolat területén az ideg lead, az izom pedig felvesz, és ezek nyomán elindul az izomban az összehúzódás.

Ha ezek az átvivőanyagok folyamatosan ürülnek, akkor az izom összehúzódva marad – és akkor ernyed el, mikor az ideg nem küld több jelet.

A botox ennél a kapcsolatnál hat: megakadályozza, hogy az idegből érkező jelek eljussanak az izomig, és mivel így nem érkezik jel összehúzódásra, az izom elernyed.

A kezelés hatása

Tanulmányok és a tapasztalat azt mutatja, hogy botoxot– szigorúan kontrollált mennyiségben – az izomba fecskendezve a spaszticitás jelentősen csökkenthető, a karmozgások javíthatók. Azonban a botox kezelés önmagában csak átmeneti megoldás; a hatása 3-6 hónapnál nem tart tovább. Újabb injekció nélkül a merevség visszatér.

A botox kezelés legfontosabb hatása, hogy csökkenti az izommerevséget és spaszticitást egy korlátozott időre, mialatt fizioterápiával és tréninggel a görcsök mögött meghúzódó valódi okok, az ideg-izom kommunikációs problémák fejleszthetők.

Hosszútávú javulás csak akkor jöhet létre, ha a botox kezelés intenzív tréninggel és fejlesztéssel párosul.

Magyar példa

Károly stroke túlélő. A stroke a bal oldalát érintette néhány évvel ezelőtt: járása és felső végtagi mozgása eléggé elmarad a jobb oldalához képest. Néhány ARNI kezelés után valamelyest javult a felső végtagi mozgása, izmai lazultak, de ez még mindig nem ugyanaz a mozgás, mint ami a stroke előtt volt.

Egyik egyetemi konzultációm alatt hallottam egy érdekes dolgot a botox kezelésről, és kaptam egy kontaktot egy pécsi neurológus doktornőhöz, aki botox kezeléseket végez stroke-on átesett betegeken. Megemlítettem a botox kezelést Károlynak, aki felhívta a doktornőt, és Károly olyan szerencsés volt, hogy rövid idő alatt kapott is időpontot.

A doktornő Károlyon mutatta be egy konferencia során a botox kezelés menetét, illetve ennek előnyeit. Most jelen pillanatban várjuk a hatást, hogy jobban ellazuljanak az izmok, és könnyebben tudja Károly a mindennapi élethez szükséges mozdulatokat – mind felső végtagban, mint az alsó végtagban – kivitelezni, legyen szó járásról, evésről, öltözködésről vagy esetleg munkáról, fizikai aktivitásról.

Kusztor István, ARNI tréner

Tags:

4 thoughts on “Mozgások visszaszerzése – Botox kezelés”

  1. Juhász Sánndorné

    Kiadja be strókosnak a botoxot? 2 ideggyőgyásztól is kérdeztem már , de nem kaptam választ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük