Skip to content

Új lehetőség a stroke rehabilitációjában: az ARNI-módszer

Az akut stroke-osztály elhagyása után véget ér a betegek kórházi rehabilitációja. Mivel a javulás általában lassú, a rehabilitációt otthon is folytatni kell, ám a beteg erre vonatkozó tanácsot ritkán kap.

Agyunk szerkezete és szerveződése folyamatosan változik a tapasztalatok és a tanulás következtében (neuroplaszticitás). Az idegi kapcsolatok folyamatosan erősödnek vagy gyengülnek, attól függően, hogy melyik területet milyen mértékben használjuk.

Ezt is figyelembe veszi tevékenysége során az angol Action For Rehabilitation From Neurological Injury (ARNI) Institute jótékonysági intézmény, mely főleg stroke-kal és egyéb neurológiai sérüléssel/betegséggel sújtott emberek számára ad eszközt a rehabilitációhoz, az agy neuroplaszticitását kihasználva.

Egyénre szabott, aktív megoldások

Az ARNI főként feladatorientált, specifikus funkcionális edzéssel és egyéni megküzdési stratégiák alkalmazásán keresztül nyújt támogatást.

Alkalmazásával a saját testsúlyos és ellenállásos edzést is tartalmazó gyakorlatokat fájdalomküszöb alatt kell végezni az egyre nehezebb és bonyolultabb feladatok végrehajtása során, de a beteg képességeinek határait folyamatosan feszegetve.

Az állapotfelmérés és a rövid, közép- és hosszú távú célok meghatározása után az ARNI-tréner személyre szabott rehabilitációs tervet készít.

A legmagasabb, 4-es evidenciaszintű, az agyat „újratanító” módszer tréning és nem terápia, melybe aktívan bevonjuk a beteget és a családtagjait is.

Az edzéseken a mindennapi élet (ADL) mozdulatait gyakoroljuk: pl. leülést székre, földre, felállást külső segítség nélkül, az esés menedzselését, innovatív járást különböző terepeken, fogást, tárgyakért nyúlást stb.

A betegnek sokat kell tréningeznie a javuláshoz, a kutatási eredmények alapján 12 hét alatt 300 órát, és lényeges, hogy folyamatosan ismételje a tanultakat.

ARNI a praxisban

Az ARNI-ban a kézzel kezdődnek a gyakorlatok, nem a vállal (az egész világon az tapasztalható, hogy a felső végtagra nem kapnak jó kezelést a betegek). Nagyon intenzíven kell edzeni a teljes kart, hiszen 2008 óta ismert, hogy az agyba felmenő motoros pályákat erősíteni lehet, ha a kezet rehabilitáljuk. Mivel a kéz végzi a legtöbb feladatot, ennek fejlesztésére kell a legtöbb időt szánni, csak ezt kevesen szeretik, mert sajnos, nincs azonnali javulás. A szorgalmas munka viszont általában meghozza a kívánt eredményt.

A 2012–2017 közötti evidenciakutatások alapján elmondható, hogy stroke után azonnal el kell kezdeni az ujjak használatát is. A betegek kreatív nyújtások után sok időt töltenek a feladatvégzéssel. A nyújtás közepes evidenciájú, ám hosszú távon nem csökkenti a spaszticitást, viszont a nyújtás és feladatvégzés kombinációja jó eredményt hozhat.

A tréning pozitív hatásai közé tartozik például az egyensúly, illetve a testtartás, valamint a gondolkodás, a tervezés és a végrehajtás javulása, a rugalmasság és az izomtömeg növekedése, az izmok, inak és szalagok erősödése.

Az ARNI-ban, amint lehet, elhagyunk minden passzív segédeszközt, magasabb evidenciaszintje miatt aktív ortézist használunk. Célunk, hogy a beteg az érintett oldalát is használja, lehetőleg kisegítő eszközök nélkül.

Naprakész tudással

Az ARNI tudásanyaga naprakész, hiszen állandó kutatások folynak a módszerrel és megküzdési stratégiáival kapcsolatban. Angliában több kutatóközpont, kórház és egyetem végez vizsgálatokat és segédeszköz-fejlesztéseket e témában. Az ARNI-t több, mint 15 éve használják a szigetországban, ahol kb. 120 ARNI-instruktor, ebből 6 senior instruktor foglalkozik stroke-túlélőkkel. Ezenkívül 28 további tréner dolgozik Írországban, Amerikában, Ausztráliában, Franciaországban, és ma már Magyarországon is.

Az ARNI kidolgozója, dr. Tom Balchin 1997-ben kapott stroke-ot, melynek hatására megbénult a bal testfele. Saját maga gyógyítására, 15 év alatt fejlesztette ki ezt a módszert. Legfontosabb, „The Successful Stoke Survival” című könyve és 7 lemezes DVD-je a stroke-ból való felépülés Bibliájának tekinthető.

Tom Balchin önrehabilitációs módszere önvédelmi sportok, továbbá a súlyokkal való izomfejlesztés és a szellemi/önmenedzselési tréning innovatív kombinációja. Ez a hármas stratégia ma már klinikai bizonyítékokon alapuló rehabilitációs módszerként szolgál a stroke-túlélők és neurológiai sérültek optimális fejlődésében.

Hazai ARNI-tanfolyamok

Hazánkba én hoztam be az ARNI-t. Eredetileg biológia–testnevelés szakos tanárként, kézilabdaedzőként, gyógytestnevelőként, majd vezető gyógytornászként dolgoztam Mátészalkán. Önmagamat folyamatosan képző, energikus szakemberként végül Senior ARNI Instructor lettem.

Pásztor Gabriella

Senior ARNI Associate Instructor, gyógytornász

Stroke Neuro Rehab Magyarország

A teljes cikk a Gyógytornász-Akadémia honlapján jelent meg.

Tags: