Skip to content

A stroke a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség Európában. Éves viszonylatban 1.4 millió halálesetet regisztrálnak, Magyarországon közel 250 ezren élnek a betegség árnyékában. Évente 45 ezer az új stroke eset, a maradványtünetekkel élő stroke érintett pedig több mint 500 ezer fő. /Forrás: Nemzeti Stroke Liga/ A betegek mintegy 25%-a gyógyul maradványtünet nélkül, körülbelül 50% szorul valamilyen segítségre a későbbiekben és 15 ezren meghalnak. /Forrás: Magyar Stroke Társaság (MST)/

Általunk alkalmazott terápia, stroke rehabilitációs módszer: az ARNI.

Az ARNI-módszer a stroke túlélők, agyi sérültek számára kifejlesztett, klinikai és egyetemi kutatáson, funkcionális edzésen, egyéni megküzdési stratégián alapuló tréning. Mindig az egyéni károsodást kezeljük nem a stroke-ot.

Dr. Tom Balchin, aki maga is stroke-on esett át, fél oldala teljesen lebénult. Az ő saját rehabilitációja – amiből az ARNI is kifejlődött az elmúlt 20 év alatt – egy innovatív kombinaciója volt az önvédelmi sportoknak, a súlyokkal való izomfejlesztésnek és a szellemi, önmenedzselési tréningnek. Ez a hármas kombináció ma már klinikai bizonyítékokon alapuló rehabilitációs módszerként szolgál a stroke érintettek számára, hogy újra teljes életet tudjanak élni. 

Ezt, az ARNI módszert sajátította el és hozta Magyarországra Pásztor Gabriella gyógytornász. Az SNR Kft. kizárólagos jogot kapott az ARNI módszer népszerűsítésére, oktatására és fejlesztésére Magyarországon, illetve Európában.

Tréningjeinken nagyszerű érzés látni, amikor a túlélő megérti az összefüggéseket és a különbségeket. Egy személyre szabott programot, protokollt kapnak tőlünk, ami az ARNI négy fő elemére épül:

  1. Keringésjavító testmozgás
  2. Feladatorientált gyakorlatok
  3. Specifikus erőedzés
  4. Fizikai, megküzdési vagy önkezelési stratégiák.


Kiemelt célunk, hogy az ARNI módszer segítségével sikereket tudjanak elérni.

Miért válasszuk az ARNI módszert?

Tény, hogy ha valaki stroke-t kap, nem igazán tudja, hogy mit kell tennie, ha a kórházi/klinikai gyógytorna, kezelés véget ér. Sokszor nem kapnak kellő felvilágosítást sem az érintettek, sem a családtagok arról, mit lehet és kell tenniük, hogy jobban legyenek és erősödjenek. 

A legtöbben arra vágynak, hogy minél önállóbbak legyenek… 

A túlélőknek ezért olyan bizonyítékokon alapuló, innovatív és személyre szabott képzési stratégiára, olcsó segédeszközre és szakmai támogatásra van szükségük, amely segíti őket visszatérni a hétköznapi, aktív életbe. 

Az ARNI pontosan egy ilyen módszer. 

Az ARNI módszer naprakész, az elmúlt 20 évben folyamatosan fejlődött. A szakképesítéssel rendelkező trénerek hasonló kezelést nyújtanak világszerte.

Az ARNI módszer megmutatja hogyan lehet pozitívan, megfelelő technikával elérni a kitűzött célokat. A szemlélettel elérhető, hogy az érintett leküzdje a félelmeit és fejlessze önbizalmát. 

Az ARNI egy személyre szabott tréning program, amely biztosítja a tevékenységek egyéni előrehaladását és ösztönzi a személyt otthoni, egyéni gyakorlatok végzésére.

A túlélők egyik legnagyobb félelme az elesés. Mi megtanítjuk, hogyan kell lemenni a földre, felállni a földről. Hogyan kell az egyensúlyukat fejleszteni, kitérni a hirtelen jött szituáció elől az utcán, használni a sérült oldalt amennyire csak lehet. 

Az ARNI tréningen bevonjuk a családtagokat is a fejlesztésbe, mert a megtanult technikákat, gyakorlatokat rendszeresen be kell építeniük a mindennapokba. Olyan tevékenység elvégzése hamar fájdalommentessé válik és könnyebb lesz, mint például az öltözködés, ami óriási örömforrás. 

Az ARNI módszer nagy hangsúlyt fektet a felső végtag rehabilitációra. Olyan edzésprogramot dolgozunk ki, ami működik az egyén számára, és megadjuk az eszközöket, amelyekre szükség van önmaguk segítésére. Az, hogy mit ér el az érintett, az nagymértékben függ a saját és az ARNI Trénere kreativitásán.

Az ARNI módszer egyedülálló rehabilitáció 

Cél: A függetlenség elérése korai mobilitással.