Skip to content

Elérhetőség

+36 70/388-0697

Budapest VIII., Apáthy István utca 12

Időpont foglaláshoz kattints az ikonra

Hírlevél felíratkozás

Gyakori kérdések

A workshop célja, hogy minél több stroke túlélő ismerje meg ezt a hatékony gyakorlati módszert és a pozitív eredményeket, melyek nagyban hozzájárulhatnak a mielőbbi és minél teljes körű funkcionális rehabilitációjához.

Workshop menüponba lehet jelentkezni az aktuális workshopokra e-mail fomájában.

Év eleje óta van már lehetőség bejárós kezelésekre is jelentkezni amely heti 4 napot foglal magában. (Hétfő/Kedd/Csütörtök/Péntek) 

Évente egyszer lehetőség van jelentkezni Stroke Neuro Rehab ARNI tréner képzésre. További információk a magyarországi képzés menüpont alatt találhatóak.

A kérdés összetett, de mindenképpen elsődleges szerepet játszik benne a magas vérnyomás, a magasabb vérzsírszintek, a cukorbetegség, a mozgásszegény életmód és az érelmeszesedés.

Az agyvérzés (vérzéses stroke) hátterében leggyakrabban a cukorbetegség és magas vérnyomás kapcsán károsodott kis agyi artériák megrepedése áll, melynek leggyakrabban hirtelen vérnyomáskiugrás a közvetlen oka. Emellett okozhat agyvérzést az agyi erek veleszületett rendellenessége is, amelyeknek nagy a vérzéshajlama.

A stroke utáni első 6 hónap az az időszak, amely során végzett intenzív rehabilitációtól várható leginkább javulás a beteg mozgásteljesítményében. A mi technikankkal nagyon gyors a javul

Mi az ARNI program?

A stroke felépülésének ARNI megközelítése a következőket tartalmazza:

Feladathoz kapcsolódó funkcionális mozgástréning

Fizikai megküzdési stratégiák

Stroke-specifikus ellenállási edzés

Öngyógyító programok tervezése az önellátásra.

Az ARNI program egyénre szabott edzési rendszert kínál, amely a funkcionális mozgás körül forog feladathoz kapcsolódó gyakorlatokkal. Az ARNI megtanítja Önnek az agy plaszticitásának ösztönzésének fontosságát az Ön által végzett gyakorlatokkal. Az ARNI-megközelítés a valóságon alapuló technikák első olyan átfogó gyűjteménye, amely kortárs neurológiai kutatási perspektívákra épül, és amely a terapeuta segítségét követően elérhető.

Ez az elkötelezett megközelítés teljesen egyedülálló; Kifejezetten a részleges bénulásban szenvedő stroke-túlélők igényeire tervezték, akik úgy érzik, hogy nem találnak módot a további gyógyulásra hagyományosabb megközelítésekkel. A neurológiailag kiegészítő stratégiák kombinációjának hatásaira támaszkodik.

A hagyományos terápiát már évek óta megkérdőjelezik olyan bizonyítékok, amelyek azt mutatják, hogy feladatspecifikus erősítő edzés és gyakorlatok, vízi terápia, CIMT, intenzív, részleges súlyt viselő futópad, ortézisek (különösen aktív ortézisek FES használatával), valamint néhány hasznos, funkcionális és átmeneti eszköz létrehozása. a kompenzációs módok hatékonyabb módszerek lehetnek, amelyekre összpontosítani lehet. És hogy a magasabb ismétlési arányok (ahol ez helyénvaló és lehetséges, ahol a túlélő inkább aktív, mint passzív az edzés során) képes befolyásolni a neuroplaszticitást.

A stroke-ot követő néhány napon 1-2 héten belül elkezd javulni, akkor a javulás várhatóan kedvezőbb kimenetelű lesz, a beteg ebben az esetben nagyobb eséllyel válhat részben, vagy teljesen önellátóvá.

Az intenzív rehabilitációt követően, mely folyhat kórházakban, illetve otthoni betegápolás keretében otthon is, nem szabad a rendszeres mozgatását a betegnek abbahagyni, mert nő a spasticitás (izomtónus-fokozódás) és a kontraktúrák (ízületi merevségek) kialakulásának esélye. Fél év után sem szabad a reményt feladni, mert kisfokú javulás bekövetkezhet ezt követően is.

AKUPUNKTÚRA, AKUPRESSZÚRA

Kedvező hatású lehet, leginkább az izommerevség oldásában, mely kihat a mozgásfejlődésre is.

A hozzátartozók, sőt a jól kommunikáló beteg önmaga is elsajátíthatja a gyógytorna végzésének módját, így szakember nélkül is folytatható otthon a beteg rehabilitációja. Ilyenkor is szükséges időnként gyógytornász, rehabilitációs szakember véleményét kikérni, hogy a beteg állapotváltozásának megfelelően módosítsák a gyakorlatsorokat.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a stroke-on átesett beteg számára fontos, hogy törődjenek vele, biztassák, mert a beteg együttműködése nélkül a rehabilitáció nem lehet eredményes.

Ez a cikk is érdekelheti Önt! Gyógyulás és rehabilitáció

Az aktív torna során a beteg saját maga próbálja használni a végtagjait, míg a passzív torna során a gyógytornász vagy hozzátartozó mozgatja át a beteget, csökkentve az ízületi merevség kialakulásának esélyét. Mindkettőnek fontos szerepe van a rehabilitációban.

Fontos, hogy csak annak a betegnek legyen állandó hólyag katétere, akinél a vizelés megindítása lehetetlen és a hólyagját nem tudja kiüríteni. Hólyagtorna a kooperáló beteg esetén segíthet a vizeletszabályozás helyreállításában, de sajnos napjainkban kevés helyen fordítanak erre megfelelő figyelmet. Egyes rehabilitációs centrumokban végeznek rendszeres elektromos ingerléses hólyag stimulációt, mellyel a záróizom működése és ezzel a vizelettartás javítható.

A beteg számára fontos, hogy hasznosnak érezze magát a stroke után is. Fontos, hogy még ha maradandó mozgáskárosodása van, akkor is valamilyen otthoni tevékenységbe vonjuk be.

A jól mozgó beteg annyit mozogjon, dolgozzon, amennyi kényelmes, amennyiben nem fárad el. Természetesen nehéz fizikai munkát ne végezzen, tűző napon ne tevékenykedjen. De semmiképp se tiltsuk el a munkától!

stroke-hoz kapcsolódó alkalmi roham (amely közvetlenül a stroke kialakulása utáni 1-2 órán – 1 napon belül jelentkezik) gyakori. Ennek kezelése csak a roham oldása, többszöri ismétlődése esetén szükséges csak epilepsziaként kezelni.

Stroke után az epilepszia betegség kialakulása 5-6 hónap múlva várható az esetek kb. 20-30 %-ban. Jól kezelhető, rendszeres gyógyszerszedéssel rohammentessé tehető.

Vérzéses stroke esetén gyakoribb az epilepszia kialakulása, a lerakódó hemosiderin miatt. A betegség kimenetélt csak akkor rontja, ha a rohamokat nem sikerül meggátolni, mert akkor a folyamatos kisülések tovább ronthatják a már amúgy is károsodott agyterület működését.

Az emberi agy egyik legösszetettebb funkciója a beszéd, melynek szabályozása több agyi központ feladata.

Ha ezek közül bármelyik sérül beszédképtelenség illetve beszédmegértési zavar léphet fel, a károsodás mértékétől függően különböző mértékben (aphasia). Javulása a leglassabb, a kimenetele a legkedvezőtlenebb.

Ismétlés , ismétlés, gyakorlás, gyakorlás. A következetes rehabilitációs gyakorlat elengedhetetlen a stroke felépüléshez. Tapasztalatot kell szerzeni a mozgással kapcsolatban, hogy fejlődjön a testmozgásban. Minél többet gyakorlunk annál jobban javul a mozgásunk. Mivel minden stroke más, így minden felépül és más és más less. Ami  másnak bevált, lehet ,hogy neked nem ,vagy jobban bejön. Soha nem tudhatod amíg meg nem próbálod . a kisérletezés a siker kulcsa.

A stroke utáni javulás mindenkinek más. Fontos hogy biztassuk a túlélőt.Gyakoroljunk sokat. Hasznos lehet a logopédus bevonása.

info@strokeneurorehab.hu

tabor@strokeneurorehab.hu

tanfolyam@strokeneurorehab.hu

sales@strokeneurorehab.hu

Közösségi oldalaink