Skip to content

Kommunikáció nyelvismeret nélkül nem jelent akadályt!

Érintettem 67 éves, ischaemiás stroke-t kapott (2022 04.12. – 2022.04.22. neurológiai osztályról otthonába bocsátották). Rehabilitációs lehetőség után keresgélve találtak rá, majd tolmács segítségével (mivel nem beszélik a nyelvünket) felvették a kapcsolatot a STROKE NEURO REHAB-bal.

2022. májusában, az első alkalommal, tolmács segítségével kommunikáltunk. G.M. ágyban feküdt, ott kezdtük el állapot felmérés után a tornát. Minden gyakorlatot megmutattam, Ő pedig leutánozta, a tolmácsnak elmagyaráztam mit-miért csinálunk, mit fog, mit kell éreznie, hogyan fogja fejleszteni a mozgásban, és hogy ezt napi szinten gyakorolni kell a következő alkalomig. Ezt a család szigorúan be is tartotta.

Megtanult önállóan kiülni az ágy szélére, majd átülni a kerekes székbe.

Sok-sok specifikus egymásra épülő feladatsor után, erősítés, nyújtás, egyensúlyérzék fejlesztés, mobilizálás, szimmetrikus és aszimmetrikus gyakorlatokat követően (és természetesen napi legalább 2 óra gyakorlás után), felállt a terasz korlátba kapaszkodva. Ez óriási siker volt számára!

Megtanult, háromlábú bottal biztonságosan járni, egyenlőre rövidtávon.

Nemcsak az alsó, de a felső végtaggal is rendszeresen foglalkoztunk, aminek meg is volt az eredménye, mert a hetedik alkalommal megmozdult a hüvelyk és a mutató ujja! A terápiás gyurma és egyéb speciális, személyre szabott eszközök használata napi szinten elmaradhatatlan volt.

Megtanult ARNI technikával székről segítség nélkül lemenni a földre és visszaülni.

Június végét írjuk, 2 hónap telt el a kórházi elbocsájtás óta: rövidtávon, bot nélkül jár!

Szükségszerű:

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy egyre jobb, önállóbb legyen, ehhez viszont az érintett részéről kitartás, szorgalom, mérhetetlen akarat, hit a sikerben, a hozzátartozó/k részéről támogató attitűd szükséges!

Részemről a pozitivitás, az ösztönző légkör megteremtése, a szakmai elhivatottság, felkészülés. Hiszem, olykor igen is kell a humor, a vidámság, hogy az együtt töltött idő élmény legyen mindannyiunk számunkra.

 Winkler Györgyi SNR Tréner

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük